Transaksjonsmarkedet: M&A

Transaksjonsmarkedet: M&A

13/8/24

Av Sander Haukdal Larsen, daglig leder

I denne utgaven av Sommerperspektiver tar vi en prat med Aleksander Rygh Pedersen, senioradvokat i Arntzen de Besche, og styreleder i Gnist Capital om utviklingen i transaksjonsmarkedet.

Sammenlignet med rekordårene 2021 og 2022, betegnes transaksjonsmarkedet i 2023 som relativt svakt grunnet stor usikkerhet i markedet. Imidlertid indikerte første kvartal i 2024 begynnelsen på en positiv trend med en økning på 22% (målt i antall transaksjoner), sammenlignet med foregående kvartal. Hvordan har utviklingen vært i Q2 2024?

Første halvår har vist en svak nedgang i antall transaksjoner sammenlignet med samme periode i 2023, med en relativt jevn fordeling mellom første og andre kvartal. Denne utviklingen er gjennomgående blant alle advokatfirmaer, både blant de fem største, og de mellomstore. Samtidig observerer vi en økt aktivitet i løpet av det foregående halvåret innen strukturerte salgsprosesser. Det er derfor rimelig å forvente at dette vil resultere i flere annonserte transaksjoner fremover. Samtidig ser vi at det i flere salgsprosesser tar lengre tid å oppnå en endelig avtale enn tidligere. Det er liten tvil om at den usikre tiden vi lever i nå, skaper såpass mye usikkerhet blant mange aktører at viljen og evnen til å gjennomføre M&A-transaksjoner er mindre enn for et par år siden. Vi anser det likevel som et spørsmål om tid før aktiviteten vil ta seg opp igjen – særlig på grunn av de største aktørenes behov for å gjenopprette dynamikken i markedet.

Flere aktører bemerker at gapet mellom kjøper- og selgers prisforventninger har blitt redusert i 2024 sammenlignet med foregående år. Har denne harmoniseringen påvirket AdeB sitt transaksjonsvolum, og opplever dere at det er enklere å oppnå enighet mellom partene enn tidligere?

Vår erfaring tilsier at gapet mellom kjøpers og selgers forventninger ikke har blitt vesentlig mindre enn tidligere. Imidlertid observerer vi en reduksjon i denne avstanden for de mest attraktive selskapene. Dette kommer særlig til syne i enkelte sektorer hvor prosessene går langsomt, og det er begrenset konkurranse mellom potensielle kjøpere. På den annen side er det i andre sektorer, spesielt innen avansert teknologi, i større grad selgers marked.

Den 6. august falt den norske kronen, målt mot euroen, for fjerde dag på rad, og i skrivende stund er kursen for en euro 11,812. Har svekkelsen av den norske kronen økt appetitten hos utenlandske investorer og kjøpere?

Den svake kronen har utvilsomt bidratt til at nye kjøpere har fått øynene opp for Norge som et attraktivt land å investere i. Baksiden av medaljen er at denne utviklingen også har skapt usikkerhet blant enkelte større aktører, særlig med hensyn til stabiliteten i det norske markedet. Den svake kronen blir derfor i stor grad utlignet av øvrig politisk og markedsmessig uro. Samlet sett ser vi dermed ikke en vesentlig effekt av den svake kronen.

I januar i år omtalte Finansavisen at “Det flyter over av kapital i PE-fondene”. Har dere merket en økt investeringsvilje blant PE-fondene i det siste?

Dette har blitt påpekt over lengre tid og har blitt anført som en av årsakene til at M&A-markedet vil gjenopplives. Likevel har vi ennå ikke sett den fulle effekten av dette, og PE-fondene er nok mer forsiktige enn at de «kaster» penger rundt seg. Samtidig har vi observert en dreining i PE-fondenes M&A-mandater, som sannsynligvis reflekterer et behov for å utvide investeringshorisonten og dermed øke mulighetene for investeringer. Denne endringen omfatter både økt fokus på tidligfaseinvesteringer samt en utvidelse i typen investeringer, investeringshorisonter og avkastningskrav.

Hvilke sektorer er primærdriverne for transaksjonsvolumet i det norske M&A-markedet så langt i 2024?

For vår del er det utvilsomt energi og teknologi som utmerker seg som de mest aktive sektorene. Vi oppfatter dette som en generell trend i markedet.

Hva er ditt beste tips for å gjennomføre en vellykket transaksjon?

Gode forberedelser er avgjørende, særlig på selgersiden. Mange blir ofte overrasket over hvor krevende det kan være å håndtere en transaksjonsprosess parallelt med den daglige driften av virksomheten. Dette kan blant annet løses gjennom nøye intern ressursplanlegging, tidlig oppbygging av datarom, og tidlig involvering av rådgiverteam.

I tillegg er jeg en sterk tilhenger av åpen kommunikasjon mellom partene og deres rådgivere gjennom hele prosessen. Dette bidrar til å løse misforståelser eller avklaringspunkter fortløpende, og det er samtidig tillitsbyggende mellom partene.

Hvis vi ser inn i glasskulen, hvordan tror du andre halvdel av 2024 vil utvikle seg?

Jeg ser optimistisk på andre halvdel av 2024, og forventer en gradvis bedring i markedet, med oppstart av flere større transaksjonsprosesser. Samtidig tror jeg vi må være realistiske og erkjenne at det trolig vil drøye til kalenderen har passert 2025 før vi er tilbake til ønsket aktivitetsnivå.

Syden eller Norgesferie?

Definitivt syden! Men i år ble det hjemmeferie som nybakt tobarnsfar ☀️

Fjelltur eller båttur?

Fjelltur – helst på vinteren med splitboard 🏂

Skalldyr eller grillmat?

Grillmat – men gjerne med skalldyr på grillen 🦞

Sist oppdatert

11/21/2024 12:18